Maastonkäyttö suunnistustapahtumissa

“Suunnistajat ovat vastuullisia luonnon käyttäjiä, suorastaan luonnon käyttäjien eliittiä!”

-- Jyrki Kangas
Metsäbiotalouden professori
Metsähallituksen pääjohtaja 2006-2014
Valio-Jukolan suojelija 2012

Valio-Jukola suunnistettiin kesällä 2012 Sipoonkorven kansallispuistossa. Paikalla oli lähes 17 000 suunnistajaa ja kisavieraita yli 50 000. Jukola on vuosittain eri puolella Suomea järjestettävä viestisuunnistustapahtuma, maailman suurin suunnistuskilpailu ja Suomen suurin kuntourheilutapahtuma.


Arvoisa maanomistaja, järjestämämme suunnistustoiminta on riippuvaista Teidän maanomistajien myönteisestä suhtautumisesta, sillä jokamiehenoikeus ei salli avointen kuntorastien järjestämistä ilman maanomistajan lupaa. Siksi meillä Pirkkalan Hiihtäjissä, kuten muissakin suunnistusseuroissa on hyvä syy kantaa puolestanne huolta siitä, että maaston käyttöä koskevat huolet otetaan huomioon.

Huomioimme järjestelyissä ilman erillistä sopimista aina seuraavat asiat:

  • Piha-alueet ja kotirauha: Merkitsemme piha-alueet karttaan kielletyiksi alueiksi. Järjestämiimme tapahtumiin osallistuva suunnistusväki tuntee karttamerkit ja kunnioittaa kotirauhaa.

  • Herkät taimikot ja muut herkät luontokohteet: uudet taimikot tai esimerkiksi kulumiselle herkät alueet merkitsemme karttaan kielletyiksi alueiksi ja huomioimme ratasuunnittelussa.

  • Eläinten huomiointi: Esimerkiksi lintujen pesäpuut merkitsemme tarvittaessa kielletyiksi alueiksi karttaan tai maastoon tapahtuman ajaksi. 

  • Viljellyt pellot ja laidunnusalueet: viljellyt pellot tai laidunnusalueet merkitsemme suunnistuskarttaan kielletyiksi alueiksi. Luvan pellon käyttämiseksi pyydämme erikseen.

  • Muut rajoitteet: Tarpeidenne mukaiset, esimerkiksi metsästyksen asettamat rajoitteet huomioimme karttamerkein, ratasuunnittelussa ja tapahtumien aikatauluissa.

Kielletyt alueet kuvaamme kartassa karttamerkeillä, jotka suunnistajat tuntevat ja joiden he tietävät kieltävän alueen käytön. Suunnistajat kunnioittavat rajoitteita erittäin hyvin, sillä he arvostavat vapautta liikkua luonnossa ja haluavat säilyttää hyvät välit maanomistajiin harrastuksensa jatkuvuuden varmistamiseksi. 

Huomioimme kielletyt alueet ratasuunnittelussa alusta pitäen siten, ettei tarvetta tai houkutusta kielletyn alueen käyttöön normaalioloissa synny. Esimerkiksi peltoja, teitä ja piha-alueita vältämme usein jo siksi, että niiden käyttö ei ole suunnistuksen luonteen mukaista. Suunnistus tapahtuu metsässä!

Kuntosuunnistustapahtuman ajaksi viemme maastoon rastit, eli rastiliput ja -leimasimet, jotka kerätään pois tapahtuman jälkeen. Maastoon emme jätä mitään pysyvää. Rastilipun ja -leimasimen kiinnitämme narulla esimerkiksi puun oksaan tai kiveä vasten  nostettuun, maasta löytyvään lahopuuhun tai karahkaan. Harjoituksissa rasteilla saatetaan käyttää rastilipun ja -leimasimen sijasta vain pätkää merkintänauhaa, joka lahoaa maastoon parissa vuodessa.

Järjestämämme pienet, noin sadan osanottajan kuntosuunnistukset, tai alle 15 henkilön harjoitukset eivät jätä maastoon mitään jälkiä, tai mahdolliset jäljet käytöstä häviävät viimeistään muutamassa viikossa. Tavallisesti näkyvimpiä jälkiä ovat riistapolkuja muistuttavien polkujen muodostuminen kulkureiteille, katkeilleet kuivat oksat ja kulkureiteiltä irronneet sammaleet. Eläimiä, taimikoita, muita luontokohteita, viljeltyjä peltoja tai alueen asukkaita ei normaalitilanteessa häiritä mitenkään, sillä rajoitteet on huomioitu ratasuunnittelussa ja kielletyt alueet on merkitty suunnistajien käyttämään karttaan. Roskia ei maastoon jää, eikä niitä yleensä toiminnasta synny.

Järjestämme kuntosuunnistuksia 1-2 kertaa vuodessa/maastoalue, joiden lisäksi suunnistusharjoituksia voi olla pari kertaa vuodessa. Yksittäiset suunnistajat saattavat käyttää aluetta lisäksi harjoitteluun maastonkäyttöön liittyvät rajoitteet huomioiden. Pysäköinnin ja tapahtumakeskukset sijoitamme tilaville, usein yleisille alueille, esimerkiksi kouluille tai teollisuuslaitosten piha-alueille ja niiden käytöstä sovimme omistajan kanssa aina erikseen.

Karttojamme olemme antaneet veloituksetta myös partiolaisten ja koulujen käyttöön lasten liikunnanopetusta tai luontokasvatusta varten. Myös puolustusvoimat ovat käyttäneet karttojamme mm. varusmiesten liikuntakasvatukseen.

Suunnistus ja taito liikkua metsässä on kansalaistaito. Metsä on osa suomalaisen perimää. Suunnistajat eivät möykkää, sotke tai riko paikkoja ja kantavat vastuun aiheuttamistaan vahingoista. Suunnistusväki arvostaa metsää, metsässä liikkumista ja sen mahdollistavia suunnistukseen myönteisesti suhtautuvia maanomistajia - juuri Teitä, joista harrastuksemme on niin riippuvainen. Juuri parempia liikkujia ette maanomistajana voi metsäalueillenne toivoa!

Annamme mielellämme lisätietoja toiminnastamme ja kuuntelemme maastoon liittyviä huolianne.

Kunnioittaen,

Pirkkalan Hiihtäjät ry

Karttavastaava Jari Ojala,

puh: 040 517 7847, jari.ojala@iki.fi